Francisco “Paco” Godia-Sales

DEPORTES  FRANCISCO   GODIA  PILOTO DE FORMULA
A spanyol Francisco “Paco” Godia-Sales gazdag családból származott, és két szenvedélynek hódolt: a képzőművészetnek és az autóversenyzésnek. Előbbinek gyűjtőként (ma is működik szülővárosában, Barcelonában az általa létrehozott, képzőművészeti alkotásokat bemutató múzeum a Francisco Godia Alapítvány keretein belül), utóbbinak tevékeny résztvevőként. Elsősorban a pénzének köszönhette, hogy versenyezhetett, de nem volt átlagos “rent-a-driver”, annál sokkal több tehetséggel bírt. Olyannyira, hogy 1949-ben a francia Louis Gérard társaként negyedikként végzett a Le Mans-i 24 órás futamon. A Formula 1 világbajnokságban hazai pályán, a Barcelona utcáin rendezett 1951-es Spanyol Nagydíjon mutatkozott be egy Maserati volánjánál.

Godia és a Maserati 4CLT/48-as versenyautó az 1951-es Spanyol GP-n történt debütálásakor. Nem vallott szégyent: a benevezett Maseratik közül ő végzett legelőrébb, a tizedik helyen.

Godia és a Maserati 4CLT/48-as versenyautó az 1951-es Spanyol GP-n történt debütálásakor. Nem vallott szégyent: a benevezett Maseratik közül ő végzett legelőrébb, a tizedik helyen.


Legközelebb szintén Spanyolországban, ugyancsak egy Maseratival vett részt világbajnoki futamon – igaz, három évvel később, 1954-ben. Egy újabb év kihagyás után a teljes 1956-os idényre a gyári Maserati csapat tagja lett, és a Német és az Olasz Nagydíjakon elért két negyedik helynek köszönhetően kilencedik lett a világbajnokságon. A következő évben is maradt a Maseratinál, de csak három futamon kapott lehetőséget az ötödik, egyben utolsó világbajnoki címét megnyerő, argentin Juan Manuel Fangiót is soraiban tudó modenai istállónál. Pontot nem szerzett, viszont a lelkesedése töretlen maradt, és hiába nem kapott szerződést 1958-ra, egy megvásárolt Maseratit vezetve újabb három világbajnoki futamon indult. Legjobb eredménye egy nyolcadik hely volt, és a Francia Nagydíjat követően, 13 teljesített F1-es futam után elköszönt a mezőnytől. Pedig világbajnokságokon kívüli versenyeken ekkor kezdett igazán jól szerepelni, két harmadik helyezéssel (Buenos Aires-i és Siracusa-i GP-k) jelezve tehetségét.
Szülővárosában, Barcelonában hunyt el 24 évvel ezelőtt, 1990. november 28-án, 69 éves korában.