John “Skip” Barber

skip_barber
Ma ünnepli 78. születésnapját az amerikai Skip Barber.
Az ötvenes évek végén kezdett versenyezni, és háromszor egymás után megnyerte az Amerikai Sportautó Bajnokságot. Ezután a formulaautózás felé fordult, és 1969-ben és 1970-ben a Formula Ford Nemzeti Bajnokság győztese lett.

 

 

 

 

 

 

1971-ben nagy vállalkozásba kezdett: vásárolt egy March-Ford 711-es versenyautót, és a Gene Mason Racing csapat színeiben benevezett a Formula 1 világbajnokságra. Debütálására a Holland Nagydíjon, Zandvoortban került sor, ahol tíz kör hátránnyal ért célba.

Barber a March-Ford 711-essel Zandvoortban, 1971-ben

Barber a March-Ford 711-essel Zandvoortban, 1971-ben

1971-ben és 1972-ben további két-két világbajnoki futamon vett részt, így összesen öt Nagydíjon versenyzett. Legjobb eredményét utolsó futamán, az 1972-es USA GP-n érte el Watkins Glenben, ahol tizenhatodikként végzett.
Ezután hazatért az Egyesült Államokba, ahol GT-versenyeken indult, de részt vett 1974-ben két USAC futamon is Ontarióban.
Visszavonulása után megalapította a Skip Barber Racing School-t, ahol olyan versenyzők kezdtek tanulni, mint az amerikai Danica Patrick és Michael Andretti, vagy a kolumbiai Juan Pablo Montoya, továbbá ő a tulajdonosa és az üzemeltetője a Lime Rock Park nevű versenypályának.