Peter Arundell

Peter Arundell 1964-ben

Peter Arundell 1964-ben

A Formula 1 világbajnokságok történetében viszonylag ritkán fordul elő, hogy valaki az első Nagydíján már dobogóra állhasson. Az angol Peter Arundell pontosan ezt a bravúrt hajtotta végre, és nem is akárhol: Monacóban, ahol 1964-ben harmadikként végzett egy Lotus 25-ös volánjánál. Ráadásul a következő futamon, Hollandiában is meg tudta ismételni ezt a teljesítményt.

 

 

21 éves korában egy MG-vel kezdett versenyezni. Hamarosan hivatásos pilóta lett, és Lotus, valamint Elva autókkal folytatta. 1962-ben és 1963-ban Brit Formula Junior bajnok lett egy Lotusszal, és ez utóbbi évben egy világbajnokságon kívüli futamon ugyancsak egy Lotust vezetve részt vett első Formula 1-es versenyén Németországban, ahol az akkor már kétszeres világbajnok ausztrál Jack Brabham mögött másodikként végzett.
Teljesítményének köszönhetően érkezett meg a világbajnoki mezőnybe 1964-ben, ahol az említett repülőrajtot produkálta. Belgiumban kilencedik, Franciaországban pedig negyedik lett.

1964-ben Monacóban. Mögötte az olasz Lorenzo Bandini és az új-zélandi Bruce McLaren

1964-ben Monacóban. Mögötte az olasz Lorenzo Bandini és az új-zélandi Bruce McLaren

A franciaországi Reimsben egy Formula 2-es versenyen Richie Gintherrel ütközött, aminek következtében kiesett az autóból, súlyos sérüléseket szerezve. Emiatt a teljes következő szezont  ki kellett hagynia, de a Lotus főnöke, Colin Chapman annyira bízott benne, hogy 1966-ra is fenntartotta a helyét a csapatban. Azonban ez az év – részben műszaki hibáknak köszönhetően – mindössze egyetlen hatodik helyet hozott a számára, így a Mexikói GP után elköszönt a       Formula 1-től.
Visszavonulása után az Egyesült Államokba költözött, ahol szoftvercéget alapított. Később visszatért Angliába, és 75 éves korában ott hunyt el.
Peter Arundell az ígéretes kezdés és a kétségtelen tehetsége ellenére mindössze 11 világbajnoki futamon indult, 2 dobogós helyezést szerezve. Legjobb összetettbeli eredményét 1964-ben érte el, amikor kilencedik lett a pontversenyben. Igazi tehetségét világbajnokságon kívüli futamokon mutatta meg: 10 alkalomból hetet fejezett be, és ezeken mindig dobogón végzett – háromszor második, négyszer pedig harmadik lett.
Peter Arundell ma lenne 81 éves.