Alessandro Zanardi

alex-zanardi
Ma ünnepli 48. születésnapját az olasz Alessandro “Alex” Zanardi.
Gokarttal kezdett versenyezni 13 éves korában, majd a nyolcvanas évek végén egy kevésbé sikeres olasz Formula 3-as szezon után a szintén olasz Formula 3000-es sorozat második helyét szerezte meg. És 1991 végén, a Spanyol Nagydíjon egy Jordan-Ford 191-es volánjánál a Formula 1-ben is bemutatkozhatott, és az utolsó három futamon részt vett. A következő idényben a Benetton tesztpilótája volt, de újabb három Nagydíj erejéig ismét a világbajnoki mezőny tagja lehetett – a Minardinál helyettesítette a sérült Christian Fittipaldit. A gyenge konstrukció megakadályozta abban, hogy egyáltalán kvalifikálni tudja magát a futamokra, ennek ellenére a teljes 1993-as szezonra szerződést kapott a Lotustól. Mindjárt a második viadalon, a Brazil GP-n megszerezte egy hatodik hellyel egyetlen világbajnoki pontját. A Belga Nagydíjon, Spában komoly balesetet szenvedett, emiatt az idény hátralévő versenyeit és a következő év első futamait kihagyta, de a Lotusnál továbbra is számítottak rá. Egy kilencedik helynél előrébb nem tudott végezni, így átmenetileg elhagyta a Formula 1-et, és előbb sportautókkal versenyzett, majd 1996-tól Amerikában, a CART sorozatban folytatta. Alessandróból tehát Alex lett, és mintha kicserélték volna: az első idényben legjobb újoncként harmadik lett, majd 1997-ben és 1998-ban a bajnoki címet is megszerezte. Ekkor úgy érezte, hogy vissza kell térnie Európába, és 1999-re a Williams-hez szerződött. Azonban csalódás volt az ottani szereplése, mert amíg csapattársa, a német Michael Schumacher 35 pontot gyűjtött, addig Zanardi egyet sem.

Zanardi és a Williams-Supertec FW21 1999-ben

Zanardi és a Williams-Supertec FW21 1999-ben

 

 

 

 

 

 

 

 

2000-ben előbb tesztpilótaként, majd 2001-ben versenyzőként ismét a CART sorozat résztvevője lett. És szeptember 15-én a németországi Lausitzringen majdnem végzetes balesetet szenvedett: megpördült, és keresztben álló autójába egy másik Alex, Tagliani belerohant. Zanardi, miután autójának leszakadt az eleje, a baleset következtében mindkét lábát elvesztette.
Azonban nem adta fel álmait: speciálisan kialakított versenyautókkal folytatta. Elsősorban túraautókkal versenyzett (európa- és világ- valamint olasz bajnoki futamokon), és egyszer, 2003-ban visszatért a Lausitzringre is, és megtette azt a 13 kört, amely még hiányzott a 2001-es viadal teljes távjából. Miután egy BMW-vel 2005-ben megnyerte az Olasz Túraautó-bajnoki címet, 2006-ban egy teszt erejéig a Formula 1-be is visszatért, egy Williams-BMW-t vezetve. Manapság a Blancpain Sprint sorozat GT-viadalain indul.
És arról sem szabad elfeledkezni, hogy Alex kétszeres Olimpiai Bajnok is: a 2012-es, Londonban rendezett paralimpiai játékokon két kategóriában is aranyérmet szerzett kézihajtású kerékpárral, idén pedig részt vett a triatlon világbajnokságon, és korosztályában 247 induló között a 19. helyen végzett.

Hihetetlen akaraterő, elszántság és életszeretet - ez jellemzi Alexet

Hihetetlen akaraterő, elszántság és életszeretet – ez jellemzi Alexet

 

 

 

 

 

 

 

 

Zanardi életét tragédiák is kísérték (13 éves korában egy autóbalesetben elvesztette nővérét), de soha nem adta fel. 41 világbajnoki futamán mindössze egyetlen pontot tudott szerezni, azonban a baleset utáni, hatalmas akaraterőt tanúsító tevékenysége valódi bajnoki teljesítmény, amely minden tiszteletet megérdemel.
Buon compleanno, Alessandro! Az Isten éltessen még sokáig!