Japán Nagydíj – 1991.10.20. – Suzuka

Senna91
23 évvel ezelőtt, 1991. október 20-án szerezte meg harmadik, egyben utolsó világbajnoki címét a brazil Ayrton Senna.
Az egyetlen versenyző, aki ekkor, az év utolsó előtti futamán még megakadályozhatta volna ebben, az az angol Nigel Mansell volt, aki főleg az idény második felében félelmetes ellenféllé tette a Williams-Renaultját Ayrton McLaren-Hondájával szemben.
Suzukában a két McLarené volt a rajtrács első sora, a pole azonban nem Sennáé, hanem az osztrák Gerhard Bergeré lett, míg Mansell csak a harmadik helyet szerezte meg. Ebben a sorrendben is száguldottak, és Nigel árnyékként követte a brazilt. Egészen a kilencedik körig, amikor Mansell a nagy sietségben kicsúszott a célegyenes végi kanyarban. És ekkor el is dőlt az egyéni világbajnoki cím sorsa.
A 18. körben Senna Berger elé került, és két kör kivételével – amikor Mansell csapattársa, az olasz Riccardo Patrese vezette a mezőnyt – az élen is maradt. De csak a legutolsó kör legutolsó kanyarjáig. Akkor egy ritkán látható, nemes gesztussal maga elé engedte Bergert, aki így megszerezte hatodik világbajnoki futamgyőzelmét.

A leintés pillanata

A leintés pillanata

 

 

 

 

 

 

 

Patrese lett a harmadik, aki révén így – ha csak matematikailag is – még nyitott maradt a konstruktőri címért folyó versenyfutás a McLaren és a Williams között.

A győzelmi emelvény

A győzelmi emelvény

 

 

 

 

 

 

 

 

A negyedik hely a francia Alain Prosté és a Ferrarié lett, mögötte az angol Martin Brundle (Brabham-Yamaha) és az olasz Stefano Modena (Tyrrell-Honda) végeztek még pontszerző helyen. A leggyorsabb kör Sennáé lett, 207,919 km/órás átlagsebességgel állítva fel az 1 perc 41,532 másodperces időt.
Egy futam, az Ausztrál Nagydíj volt még hátra az idényből.

A világbajnokságot eldöntő pillanatok: