Carlos Pace

112990A brazil José Carlos Pace 1963-ban kezdett túraautó-versenyezni, majd a hatvanas évek végén egy Alfa Romeo sportkocsival három brazil bajnoki címet szerzett. Gyermekkori barátai, a Fittipaldi-fivérek példáját követve Európába jött versenyezni, és 1970-ben Brit F3-as bajnok lett. 1971-ben Frank Williams F2-es csapatában vitézkedve egy győzelmet aratott, és a következő évben a Frank által felkészített March autót vezetve a Formula 1 világbajnokságban is elindult, ahol kétszer ért célba pontszerző helyen. 1973-ra a Surtees-hez szerződött, és a kezdeti nehézségek után egyre kiválóbb eredményeket ért el – az Osztrák Nagydíjon a dobogó harmadik fokára fel is állhatott. Eközben Ferrarit vezetve sportautó-viadalokon is elindult, és az olasz Arturo Merzario párjaként második lett a Le Mans-i 24 órás futamon. 1974-et is Surtees-nél kezdte, az év közepén azonban elfogadta a Brabham hívását, és az argentin Carlos Reutemann csapattársa lett. Egy, az Egyesült Államok Nagydíján, Watkins Glen-ben elért második hellyel hálálta meg a bizalmat, és az első győzelem sem váratott sokáig magára: 1975-ben hazájában, az Interlagos pályán rendezett Brazil Nagydíjon egy másik brazil, az akkor már kétszeres világbajnok Emerson Fittipaldi előtt haladt át elsőként a célvonalon. A következő versenyen, Dél-Afrikában megszerezte a pole pozíciót, de az újabb győzelmek elmaradtak, egy-egy további második és harmadik helyezéssel végül a hatodik helyen végzett a világbajnokságban. Az ezt követő szezon inkább küzdelmes, mint sikeres volt: két negyedik helynél nem sikerült előrébb végeznie.

1977, Buenos Aires, Argentin GP - 2. hely a Brabham-Alfa BT45-össel

1977, Buenos Aires, Argentin GP – 2. hely a Brabham-Alfa BT45-össel


1977-ben egy szép második helyezéssel indított az Argentin Nagydíjon, Buenos Airesben. A Brazil GP-n vezetett, majd visszaesett, és baleset miatt feladni készült a viadalt. A walesi Tom Pryce és egy pályaőr halálos balesetét hozó tragikus Dél-Afrikai Nagydíjon a tizenharmadik helyen végzett. Ez volt az utolsó versenye. Tizenhárom nappal később egy barátja São Paulo-hoz közeli farmján tett látogatást követően kisrepülőgépével lezuhant és 32 évesen életét vesztette.
“Moco” – ahogy a barátai nevezték – ma 70 éve született.
72 F1-es Nagydíjon indult, 1 győzelmet és további 5 dobogós helyezést szerezve. 1 alkalommal indulhatott a pole pozícióból, és 5-ször futotta meg a verseny leggyorsabb körét. Legjobb világbajnoki helyezését 1975-ben érte el – hatodik lett.
A Brazil Nagydíjaknak helyet adó Interlagos pálya a tiszteletére viseli az “Autodromo José Carlos Pace” nevet.