Mosport Park

mosport

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

43 évvel ezelőtt, 1971. szeptember 19-én rendezték a XI. Kanadai Nagydíjat a Mosport Parkban.
Ez volt az év utolsó előtti futama, de az igazán lényeges kérdések – az egyéni és a konstruktőri világbajnoki címek – már eddigre eldőltek. Az előbbit két versennyel korábban már második alkalommal szerezte meg a skót Jackie Stewart, míg az utóbbit az ezt megelőző viadalon, Olaszországban zsebelte be Stewart csapata, a Tyrrell. Stewart kétszeres világbajnokhoz méltóan lett úrrá a nehéz körülményeken, és a sűrű eső miatt az eredetileg 80 körös, de a 64.-ben leintett versenyt több, mint félperces előnnyel nyerte meg. A svéd Ronnie Peterson követte March-Fordjával, míg a harmadik egy abszolút F1-újonc, az amerikai Mark Donohue lett McLaren-Forddal. Utóbbinak ez volt az egyetlen dobogós helyezése Formula 1-es pályafutása során.

1971-ben ilyen körülmények urakodtak

1971-ben ilyen körülmények urakodtak

Mark Donohue (1937-1975)

Mark Donohue (1937-1975)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az ötvenes évek második felében, az Ontario állambeli Bowmanville mellett épült 3,957 kilométer hosszú Mosport Parkot 1961. június 25-én egy sportautó-versennyel avatták fel. Kanada második épített versenypályáján illusztris résztvevői voltak a viadalnak: az angol Stirling Moss nyert a svéd Joakim Bonnier és a belga Olivier Gendebien előtt. Egyre nagyobb presztízsű futamoknak adott otthont, míg 1967. augusztus 27-én VII. Kanadai Nagydíj néven itt rendezték az észak-amerikai ország első F1-es világbajnoki futamát, amelyet az ausztrál Jack Brabham (Brabham-Repco) nyert csapattársa, az új-zélandi Denny Hulme és az amerikai Dan Gurney (Eagle-Weslake) előtt.
Felváltva futották a Kanadai Nagydíjakat itt és Mont-Tremblantban 1971-ig, ekkor lett helyszín Mosport. De csak 1977. október 9-ig, ugyanis a következő szezontól minden évben (1987-et kivéve, amikor nem volt Kanadában futam) Montreal a színhely.
Eddig összesen 8 világbajnoki futamnak adott otthont, és 7 különböző győztest ünnepeltek a viadalok végén: Jack Brabham (ausztrál, 1967), Jacky Ickx (belga, 1969), Jackie Stewart (skót, 1971 és 1972), Peter Revson (amerikai, 1973), Emerson Fittipaldi (brazil, 1974), James Hunt (angol, 1976) és Jody Scheckter (dél-afrikai, 1977). 1975-ben nem volt Kanadai GP.
Egy alkalommal világbajnok-avatásra is sor került: 1967-ben itt szerezte meg a konstruktőr vb-címet a Brabham csapat.
Az időközben Canadian Tire Motorsport Park nevűre változott pályán azonban azóta nem állt meg, hanem igencsak pezseg a versenyélet. Superbike motorversenyeken kívül jellemzően észak-amerikai sorozatok futamait tartják rendszeresen itt: USAC ChampCar, Nascar és egyéb sportautófutamok helyszíne ez a szép környezetben fekvő, egyszerű vonalvezetésű pálya.

 

mosport_raceway_-_aerial_2-_low-res