Bruno Giacomelli

Bruno Giacomelli

Ma ünnepli 63. születésnapját az olasz Bruno Giacomelli.
1976-ban Brit F3-as, 1978-ban Európai F2-es bajnok lett, mindkétszer a March Racing színeiben. Időközben, az 1977-es Olasz Nagydíjon, Monzában a McLaren harmadik számú versenyzőjeként lehetőséget kapott a Formula 1-ben való bemutatkozásra. Magas volt a mérce, mert egyik csapattársa nem volt más, mint a világbajnoki cím védője, az angol James Hunt. Bár célba érnie végül nem sikerült, olyannyira nem vallott szégyent, hogy a következő évben már öt futamon is elindulhatott. Az M26-os modell azonban nagyon nem volt versenyképes, Hunt is szenvedett vele egész évben. Az 1979-ben 28 év szünet után a száguldó cirkuszba visszatérő Alfa Romeo fantáziát látott Giacomelliben, és a következő négy szezonban együtt próbáltak eredményesek lenni.

Giacomelli és az Alfa Romeo 182-es 1982-ben Long Beachben, az USA West GP-n – az 5. körben ütközés miatt kiesett

Giacomelli és az Alfa Romeo 182-es 1982-ben Long Beachben, az USA West GP-n – az 5. körben ütközés miatt kiesett

Néhány biztató részsikert (pole pozíció a ’80-as USA East GP-n Watkins Glenben, harmadik hely a ’81-es Las Vegas GP-n) eredményezett mindössze a fáradozásuk, és a lombard alakulat 1983-ra már nem Brunóval képzelte el a jövőt, igy ő a Tolemannál talált vezetőülést magának. Egy hatodik helyet sikerült szerezni, amely persze nem volt elég Ted Toleman számára, és Bruno helyére inkább egy fiatal brazilt, Ayrton Sennát szerződtette.
Giacomelli a tengerentúlra ment, és két szezonban a CART sorozat résztvevője lett. Miután a legjobb eredménye egy ötödik hely volt és az 1984-es Indy500-ra is sikertelenül próbálta magát kvalifikálni, elhagyta a sorozatot.
A Túraautó-világbajnokságon és a Sportprototípus-bajnokságban próbálkozott, és amikor már-már úgy látszott, hogy lényegében véget ért a pályafutása, akkor kapott egy újabb esélyt: az 1990-ben újoncként színre lépő olasz Life Formula 1-es csapata Brunónak kínált szerződést.

Egy kudarcra ítélt vállalkozás szereplői: a Life csapat, Bruno és az L190-es

Egy kudarcra ítélt vállalkozás szereplői: a Life csapat, Bruno és az L190-es

Sajnos az autó teljesen reménytelen volt, és miután még az előkvalifikációkon sem sikerült túljutniuk, a Life-fal együtt Giacomelli is – ezúttal végleg – elhagyta a Formula 1-et.
Bruno 69 F1-es világbajnoki futamon indult, 1-1 pole és harmadik hely a mérlege. Legjobb világbajnoki helyezését 1981-ben érte el, amikor tizenötödikként végzett a pontversenyben.

Bruno Giacomelli napjainkban

Bruno Giacomelli napjainkban