Denny Hulme

Hulme3
Denis Clive „Denny” Hulme 79 évvel ezelőtt, 1936. június 18-án született Új-Zélandon, egy Motueka nevű kisvárosban. Diákként gyakran vezette fuvarozó édesapja teherautóit, aki hozzásegítette első sportkocsijának megvásárlásához. Ezzel Denny sorra nyerte a hazai versenyeket, és Európába jött versenyezni.
Az itt elért eredményeinek köszönhetően 1965-ben a Formula 1-ben is bemutatkozhatott, a Monacói Nagydíjon az ausztrál Jack Brabham csapatában. További két éven át “Black Jack” csapattársa volt, és 1967-ben két futamon, Monacóban és a Nürburgringen rendezett Német Nagydíjon diadalt aratott. Ebben az esztendőben kiegyensúlyozott teljesítményének is köszönhetően megszerezte a világbajnoki címet.
A következő évben átigazolt honfitársa, Bruce McLaren istállójába, és 1974-es visszavonulásáig ott versenyzett, két harmadik helyet szerezve a világbajnokságokon.
112 világbajnoki futamon összesen nyolcszor tudott nyerni, további huszonöt alkalommal állhatott dobogóra, egyszer indulhatott az első rajtkockából, és kilencszer volt övé a leggyorsabb kör.
56 éves korában, 1992. október 4-én az ausztráliai Bathurst-ben, túraautó-versenyzés közben szívinfarktust kapott és elhunyt.
Hulme1
Hulme2