Lance Macklin

Macklin 1

Az angol Francis Noel Lancelot Campbell “Lance” Macklin 96 éve, 1919. szeptember 2-án született Londonban.
A II. világháborúban harcolt, és a brit hadseregtől hadnagyként leszerelt, többféle sportágban jeleskedő Lance jómódú családjának köszönhetően kezdett autókkal versenyezni. Bár 13 világbajnoki és 36 világbajnokságon kívüli versenyen indult, leginkább hosszútávú viadalokon jeleskedett. Igazán ismertté az 1955-ös Le Mans-i 24 órás futamon bekövetkezett és 84 halálos áldozatot követelő balesetben játszott – egyébként teljesen vétlen – szerepével vált. Az ő Austin-Healey autóját előzte honfitársa, Mike Hawthorn, majd hirtelen lassított, hogy megálljon a boxban. Macklinnek fékeznie kellett, és a mögötte nagy sebességgel érkező, francia Pierre Levegh Mercedese nekiütközött, kigyulladt, és a nézők közé csapódott.

Macklin összetört Austin-Healey kocsija

Macklin összetört Austin-Healey kocsija

Lance 1952 és 1955 között 13 világbajnoki futamon indult, és jórészt a brit HWM autóit vezette. Ezek versenyképessége nem érte el a megfelelő szintet a jó szerepléshez, így Macklin legjobb eredménye egy nyolcadik hely volt. Hogy az autó nem csak lassú, hanem megbízhatatlan is volt, azt jól jelzi, hogy az 1953-as idény összes Nagydíját műszaki hiba miatt kellett feladnia.
36 világbajnokságon kívüli versenyén jobban szerepelt: egy győzelmet tudott aratni az 1952-ben Silverstone-ban rendezett IV. Daily Express International Trophy-n, továbbá két második és egy harmadik helyezést szerzett. A Le Mans-i tragédia érthetően megviselte, de egy Maseratival még részt vett a Brit GP-n. Ezután azonban egy másik, kisebb versenyen közvetlenül előtte bekövetkezett, két halálos áldozatot követelő baleset után abbahagyta a versenyzést.
Egy ideig Spanyolországban élt, de halála előtt visszatért hazájába. 82 éves korában, Kentben hunyt el.

1952-ben egy HWM-et vezetve Silverstone-ban, ahol megnyerte a Daily Express című újság által kiírt versenyt

1952-ben egy HWM-et vezetve Silverstone-ban, ahol megnyerte a Daily Express című újság által kiírt versenyt