Stefan Bellof

sb_bhh_news

A német Stefan Bellof még nem volt 17 éves, amikor 1973-ban elkezdett gokartozni, és sikeres szereplést követően a Német Formula Ford 1600-as Bajnokság résztvevője, sőt 1980-ban győztese lett. Az évad közepén a Német Formula 3-as Bajnokságba is bekapcsolódott, ahol a hátralévő hét futamból hármat megnyerve majdnem a bajnoki címet is elhódította. 1982-ben a BMW támogatásával a Formula 2-es Európa-Bajnokság volt a következő lépcsőfok, ahol az első két versenyét mindjárt meg is nyerte. A csapat azonban még nem volt annyira jó, hogy tovább tudjanak fejlődni, így végül az olasz Corrado Fabi, a venezuelai Johnny Cecotto és a belga Thierry Boutsen mögött mindössze a negyedik helyet tudta megszerezni.
1983-ban egy Rothmans-Porsche volánjánál a Sportautó-világbajnokságban az angol Derek Bell párjaként szerepelt, ahol három győzelmet arattak, és Stefan a versenyzők között negyedik lett az összetettben.
Tehetségéhez kétség sem fért, így nem volt nehéz utat találnia a Formula 1-be. Első világbajnoki futamára az 1984-es Brazil Nagydíjon, a Jacarepagua pályán került sor egy Tyrrell-Ford ülésében. Az emlékezetes Monacói GP-n harmadikként intették le, azonban később, miután a Tyrrell autókat szabálytalannak találták, az évben elért összes eredményével együtt ezt is elvették tőle.
1985-ben is maradt Ken Tyrrell istállójánál, ahol az év során lecserélték a régi Ford-Cosworth szívómotorokat a Renault turbómotorjaira, miközben Stefan annyira meggyőző formát mutatott, hogy Enzo Ferrari is szemet vetett rá. A Formula 1-es részvétellel párhuzamosan a Sportautó-világbajnokságon is indult. Szeptember 1-én a Spában rendezett viadalon az Eau Rouge kanyarban a belga Jacky Ickx-szel összeütközött, és miután a védőkorlátnak csapódott Porsche kigyulladt, a jövő nagy reménységének tartott Stefan életét vesztette. Mindössze 27 éves volt.
20 Formula 1-es világbajnoki futamán a legjobb értékelt eredménye egy negyedik hely volt (1985, USA GP – Detroit), és összesen négy pontot szerzett.

Megbeszélés Ken Tyrrell-lel

Megbeszélés Ken Tyrrell-lel

Bellof és a Tyrrell-Renault 014-es

Bellof és a Tyrrell-Renault 014-es

A Sportautó-világbajnokság egyik vidám pillanata...

A Sportautó-világbajnokság egyik vidám pillanata…

... és az egyik legtragikusabb: ennyi maradt Stefan autójából.

… és az egyik legtragikusabb: ennyi maradt Stefan autójából.