Ignazio Giunti

Ignazio_Giunti_
73 éve, 1941. augusztus 30-án született az olasz Ignazio Giunti.
Sportautóversenyeken lett ismert, a hatvanas évek második felében Alfa Romeókkal ért el értékes helyezéseket olyan legendás, nagy versenyeken, mint a Le Mans-i 24 órás viadal (a szintén olasz Nanni Gallival negyedikek lettek) és a Targa Florio (második hely). 1970-re a Ferrarihoz igazolt, és a Sebringben rendezett 12 órás futamon, valamint a Targán is nyerni tudott. Eredményei hatására a maranellóiak színeiben még ugyanabban az évben, a Spában rendezett Belga Nagydíjon a Formula 1 világbajnokságban is bemutatkozhatott. És hogy mennyire nem volt rossz választás a személye, azt az jelzi, hogy mindjárt az első versenyén negyedik lett.

A szezon hátralévő három futama már nem volt ennyire sikeres, ennek ellenére 1971-re is volt szerződése a Ferrarival. Azonban az 1971. január 10-én Buenos Aires-ben megrendezett 1000 kilométeres sportautóversenyen nekiütközött a francia Jean-Pierre Beltoise meghibásodott Matra autójának, amelynek következtében Ferrarija kigyulladt, és sérüléseibe belehalt.
A mindössze 29 évet élt Ignazio Giunti személyében egy kiemelkedő tehetségű, ám mára méltatlanul elfeledett versenyzőjét vesztette el az autósport világa azon a napon Argentínában.

Giunti debütálása a Formula 1-ben Ferrari 312B autójával a Belga GP-n, 1970-ben

Giunti debütálása a Formula 1-ben Ferrari 312B autójával a Belga GP-n, 1970-ben