James Hunt

Grand Prix of Great Britain
Az angol nehézfiú. Az autótörő. A zűrös playboy. A szponzorok rémálma. A polgárpukkasztó.
1976 világbajnoka.
James Hunt.

Aki pályafutása kezdetén, alacsonyabb formulaautós versenyeken nem annyira a sikereivel, mint inkább látványos baleseteivel hívta fel magára a figyelmet, és aki ennek ellenére eljutott az autósport egyik csúcsát jelentő Formula 1 mezőnyébe. A kulcsszereplő a siker felé vezető úton a régi barát és csapattulajdonos, Lord Alexander Hesketh volt, aki szenvedélyesen szeretett mindent, ami extrém – és hát ki tagadná, hogy a Formula 1 az lenne…
Így hát James Simon Wallis Hunt 1973. június 3-án a Lord által pénzelt csapat March-Ford 731-es autójával a Monaco Grand Prix-n részt vehetett élete első világbajnoki futamán. Még ugyanebben az évben, a Holland Nagydíjon megszerezte első dobogós helyezését, harmadik lett. Két év múlva ugyanott pedig már futamgyőzelmet ünnepelhetett. A látványos siker és a vitathatatlan fejlődés ellenére Lord Hesketh nem finanszírozta tovább a csapatot, így a szezon végén Hunt számára majdnem véget is ért a Formula 1-es kaland. Ám 1976-ban a McLarent elhagyó brazil Emerson Fittipaldi helyére ülhetett, és hat futamgyőzelemmel világbajnoki címet aratva tett pontot egy drámai versenyév végére, második helyre szorítva a Német Nagydíjon kis híján végzetes balesetet szenvedő osztrák Niki Laudát.

Az 1976-os világbajnokságot eldöntő Japán GP-n, Fujiban James és a McLaren-Ford M23

Az 1976-os világbajnokságot eldöntő Japán GP-n, Fujiban James és a McLaren-Ford M23

Lauda és Hunt. Legendás párharcot vívtak 1976-ban

Lauda és Hunt. Legendás párharcot vívtak 1976-ban

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A következő két évben egyre gyengébb teljesítményt nyújtott, és 1978 végén elhagyta a McLarent. 1979-ben a Wolf Racing színeiben még hét Nagydíjon elindult, és ahol a történet elkezdődött, ott is ért véget: Monacóban 92 teljesített világbajnoki futamon 10 győzelmet, további 13 dobogós helyezést, 14 pole pozíciót, 8 leggyorsabb kört és 1 világbajnoki címet szerezve elbúcsúzott a Formula 1-től.
De csak mint versenyző. A BBC kommentátoraként továbbra is ott volt a Nagydíj-hétvégéken.

Az 1981-es Spanyol GP-n, Jaramában, a Marlboro vendégeként

Az 1981-es Spanyol GP-n, Jaramában, a Marlboro vendégeként

 

 

 

 

 

 

 

 

A viharos magánéletű, a gyertyát mindig a két végéről égető Hunt 1993. június 15-én, néhány órával azután, hogy megkérte szerelme, Helen kezét, szívinfarktusban elhunyt. 45 éves volt.
Ma lenne 67 éves.

Hunt 1993-ban

Hunt 1993-ban

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“James volt a Formula 1 történetének legkarizmatikusabb alakja” – Niki Lauda.

Emlékül és tisztelgésképpen: