Alfonso de Portago

Alfonso de Portago (teljes nevén: Alfonso de Borja Cabeza de Vaca di Portago) spanyol arisztokrata családból származott. Szeretett sportolni, úszott, lovaspólózott, de kipróbálta a bobversenyzést is. Az 1956-os, Cortina d’Ampezzóban rendezett téli olimpián a kettes bobok versenyében negyedik helyet szerzett.
A sebesség iránti szenvedélyét azonban igazán a sportkocsiversenyeken élte ki. Részt vett többek között a hírhedt Carrera Panamerica nevű országúti versenyen, és elindult a LeMans-i 24 órás viadalon.
A Formula 1-ben az 1956-os Francia Nagydíjon, Reimsben mutatkozott be. Mint mindig, most is Ferrarival versenyezve. A viadalt a sebességváltó hibája miatt fel kellett adnia. A következő futamon, Silverstone-ban (az autót az angol Peter Collins-szal megosztva) második helyen ért célba. Összesen öt nagydíjon indult, ez volt a legjobb helyezése.
Olaszországban, az 1957-ben rendezett Mille Miglia nevű országúti versenyen vesztette életét. Ferrarija felborult, és az út szélén álló nézőket is elsodorta, további tíz ember (köztük öt gyermek) halálát okozva. Ez volt az utolsó Mille Miglia, betiltották.
Alfonso de Portago ma lenne 85 éves.

Portago